top of page

SEMINIVIERING

Met de jaarlijkse Seminiviering probeert AKSIE, Semini, als materieel en inmmaterieel erfgoed onder de aandacht te brengen van de Antwerpenaren en bij te dragen tot de verrijking van de traditie en folklore rond de Semini-figuur. Het is ook een ontmoetingsmoment voor de diverse reuzengezelschappen in de stad.

Op de eerste zaterdag van de lente worden sinds 1987 alle Antwerpenaren uitgenodigd om hulde te brengen aan Semini.

Op de Grote Markt worden de koppels die op die dag trouwen bij het buitenkomen onthaald op zang en dans. Ze krijgen ook een Seminikoek aangeboden, die speciaal voor deze gelegenheid wordt gebakken.

Na het laatste trouwkoppel worden er toespraken gehouden en vertrekt men in stoet naar de Steenpoort om hulde te brengen aan Semini, aan de terugkeer van de lente en aan de creativiteit van de Antwerpenaren.

Na deze hulde gaat men in stoet door de binnenstad naar het Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries (CoStA) waar in de namiddag optredens plaatsvinden van Antwerpse artisten.

Volgende viering 25 maart 2023

Op zaterdag 25 maart, de eerste zaterdag van de lente, organiseert vzw AKSIE voor de 37e maal de Seminiviering. Na de restauratie van het stadhuis, verbouwingen aan het Steen en de coronacrisis sluiten we na 7 jaar terug aan bij de traditionele viering. Het pasgetrouwde paar dat die voormiddag rond 11u15 het stadhuis verlaat, wacht een erehaag van koppels in 19e -eeuwse kostuums en krijgt de Seminikoek aangeboden die enkel voor deze gelegenheid gebakken wordt. Voor hen wordt het Seminilied gezongen. 

Voor en na deze huldiging wordt de Grote Markt vanaf 10u geanimeerd met zang van o.a. The Jolly Sailors, muziek van de Stadstrommelaars en optredens van de volkskunstgroep Reintje Vos en de vendeliers De Ronckaert die hun debuut maken op de Seminiviering.

Rond 12u15 wordt een stoet gevormd die langs de Handschoenmarkt en Suikerrui naar de poort van het Steen trekt waar, onder het zingen van het Seminilied, de lentekrans zal worden opgetrokken. Deze huldiging, met speeches van voorzitter Philippe Van Den Heuvel en schepen Koen Kennis is gepland om 12u45. De Gulle Waard, de hedendaagse interpretatie van Semini door Sharon Van Overmeiren, op de binnenkoer van het Steen, wordt ook dit jaar in de hulde betrokken.

Vervolgens vertrekt de stoet via de Ernest van Dijckkaai, Jordaenskaai, Sint-Jansvliet, Oever en Kloosterstraat naar het Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries aan de Sint-Andriesplaats, waar vanaf 14u nog optredens gepland zijn van o.a. The Jolly Sailors, Jimmy, d’Absjaars, De Pikkedieven en Wijklaweit.

Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

ZO GING HET ER AAN TOE

36e Seminiviering

25 maart 2022

Omdat er pas in juni terug huwelijken in het Stadhuis zouden plaatsvinden, startte de 36e Seminiviering nog aan het Felixpakhuis. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Seminiviering waren er echter geen trouwers te huldigen. Hadden de trouwlustige koppels hun trouwdatum uitgesteld om in het stadhuis te kunnen trouwen ?

We lieten het niet aan ons hart komen en vergastten de voorbijgangers aan de Godefriduskaai en de eigenaars van de yachten in het Willemdok met optredens van de Jolly Sailors, de Stadstrommelaars en Volkskunstgroep Reintje Vos.

Nadien werd er in stoet opgestapt langs het MAS, Falconplein, Klapdorp en Lange Koepoortstraat om via de Zwartzusterstraat en de Burchtgracht het vernieuwde Steen te bereiken. Na 4 jaar konden we Semini eindelijk opnieuw huldigen aan de Steenpoort. Dat was voldoende reden voor ATV om er een nieuwsitem van te maken.

Schepen Koen Kennis werd opgenomen in de Ludieke Orde van Semini omdat hij er voor gezorgd heeft dat er bij de restauratie van het Steen door de stad Antwerpen aandacht was voor het Seminibeeldje en dat er ook een nieuw beeld werd gemaakt. De Gulle Waard, de hedendaagse interpretatie van Semini door Sharon Van Overmeiren, op het binnenkoertje van het Steen werd in de hulde betrokken en zal allicht ook deel uitmaken van de volgende vieringen. Onder het zingen van het Seminilied trokken we naar aloude traditie de lentekrans op die daar tot volgend jaar mag blijven hangen.

We trokken nadien gewoon in stoet naar de Grote Markt waar er opnieuw werd opgetreden en waar we de rest van de namiddag konden genieten van de stralende lentezon en een fris Bolleke uit de tap van Den Bengel.

35e Seminiviering

26 maart 2021

Het bestuur van AKSIE kreeg de toestemming om op de eerste zaterdag van de lente Semini te komen eren op de werf van 't Steen. Omwille van de coronamaatregelen kon dit maar met een kleine groep, zoals je uit het kort beeldverslag kan afleiden.

Voor het ophangen van de krans kregen we hulp van aannemer Democo. We legden bloemen neer bij het infobord over Semini aan de waterkeringsmuur. 

Het was een zeer beperkte viering, maar het deed ons goed. We denken dat ook Semini er blij mee was.

Hopelijk kunnen we volgend jaar terug massaal ons Seminilied zingen aan de poort van het vernieuwde Steen.

34e Seminiviering

20 maart 2020

De 34e Seminiviering moest omwille van de maatregelen tegen het coronavirus worden afgelast.

33e Seminiviering

22 maart 2019

Dit jaar moesten we niet alleen uitwijken naar het Felixpakhuis om de trouwers te huldigen, maar ook het Steen was niet langer toegankelijk. Het optrekken van de lentekrans moest noodgedwongen gebeuren voor een replica van Semini aan de gevel van Den Bengel.

32e Seminiviering

23 maart 2018

Omdat tijdens de renovatie van het stadhuis de huwelijken in het Felixpakhuis worden voltrokken zag het scenario van deze viering er een beetje anders uit dan 31 voorgaande vieringen. Nadat de schepen van dienst - Cordula Van Winkel - ook in 19e eeuwse klederdracht - hun huwelijk had afgesloten werden de pasgetrouwde koppels verwelkomd met een erehaag en werden hen bloemen en een Seminikoek aangeboden. 

Ondertussen werd er op de Grote Markt zoals altijd gedanst, gezongen en gevendelzwaaid...

31e Seminiviering

24 maart 2017

Hier komt nog een korte beschrijving van de 31e viering (o.a. deelnemende groepen...)

30e Seminiviering

25 maart 2016

Wat een feestelijke jubileumviering moest worden dreigde een afknapper te worden. Het weekend na de aanslagen in Brussel en Zaventem kon de politie ons geen begeleiding verzekeren. Om die reden moesten de reuzen afzeggen. De geplande studentenfanfare kwam niet opdagen. Maar AKSIE liet zich niet doen. Met een kleinere stoet trokken we richting Steenpoort, waar we - na een minuut stilte - een ingetogen hulde brachten aan Semini. Mede door het forse opmarcheren van de Stadstrommelaars, die hun gesmaakte debuut maakten op de Seminiviering, geraakte de stoet ook zonder politiebegeleiding veilig in CoStA.

29e Seminiviering

20 maart 2015

Omdat sinds dit jaar er voor het trouwen op zaterdag moest worden betaald konden we slechts 4 koppels in de bloemetjes zetten. Het zou dus een zeer rustige Seminiviering geworden zijn. Maar dat was buiten de studentenfanfare gerekend. Ze kwamen net op tijd te laat om de Grote Markt te laten swingen. En dan te bedenken dat ze maar met z'n vijven waren.

28e Seminiviering

21 maart 2014

Zaterdag 22 maart 2014 was een grijze lentedag. Toenmalig districtsvoorzitster Zuhal Demir tooide zich in 19e eeuwse klederdracht om de huwelijken af te sluiten en liep mee in de stoet naar het Steen. Fanfare De Xaverianen uit Aartselaar verzorgde de muzikame omlijsting.

27e Seminiviering

22 maart 2013

Alle weersvoorspellingen hadden ons gewaarschuwd: het ging vriezen en sneeuwen. 

26e Seminiviering

23 maart 2012

Tijdens de Seminiviering op de eerste zaterdag van de lente van 2012 huwde reuzin Lowiske van Klein-Antwerpen met de Nachtwacht van Contich. Het huwelijk werd voltrokken door districtsvoorzitter Chris Anseeuw. Paul Van Kerckhove maakte er dit videoverslag van.

bottom of page