top of page

SEMINIVIERING

Met de jaarlijkse Seminiviering probeert AKSIE, Semini, als materieel en inmmaterieel erfgoed onder de aandacht te brengen van de Antwerpenaren en bij te dragen tot de verrijking van de traditie en folklore rond de Semini-figuur. Het is ook een ontmoetingsmoment voor de diverse reuzengezelschappen in de stad.

Op de eerste zaterdag van de lente worden sinds 1987 alle Antwerpenaren uitgenodigd om hulde te brengen aan Semini.

Op de Grote Markt worden de koppels die op die dag trouwen bij het buitenkomen onthaald op zang en dans. Ze krijgen ook een Seminikoek aangeboden, die speciaal voor deze gelegenheid wordt gebakken.

Na het laatste trouwkoppel worden er toespraken gehouden en vertrekt men in stoet naar de Steenpoort om hulde te brengen aan Semini, aan de terugkeer van de lente en aan de creativiteit van de Antwerpenaren.

Na deze hulde gaat men in stoet door de binnenstad naar het Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries (CoStA) waar in de namiddag optredens plaatsvinden van Antwerpse artisten.

Volgende viering 23 maart 2024

ZO GING HET ER AAN TOE

37e Seminiviering

25 maart 2023

De weergoden leken ons vooraf niet gunstig gezind … Er was regen voorspeld, mogelijk vergezeld van een donderklap en vooral een krachtige zuidwestenwind met windstoten tot 75 km/u. Dit weerbericht deed reus Zotte Rik besluiten om binnen te blijven en ook reuzenhond Scharminkel vond een natte pels maar niks. Maar gelukkig kwam reus John, vergezeld van zijn Snorrenclub, toch zijn opwachting maken. 

En zowaar, het heeft - op een buitje aan de Steenpoort - niet geregend. We kregen zelfs op een aantal hoogtepunten de zon te zien! De felle wind zorgde voor mooie strakke vaandels en flapperende broekspijpen van Baron Gaston.


Nadat Joris en Gust de groepen muzikaal hadden verwelkomd verzorgden de Stadstrommelaars, Reintje Vos, de Jolly Sailors en de Vendeliers De Ronckaert, die op de Seminiviering debuteerden, afwisselend een aantal optredens. Het eerste deel van het programma zou afsluiten als het enige trouwkoppel van die zaterdag zou buitenkomen. Maar dat liet even op zich wachten … Hoedanook, toen ze buitenkwamen kregen ze een erehaag van koppels in 19e eeuwse klederdracht en werd hen de traditionele Seminikoek en een ruiker bloemen overhandigd. De leden van Reintje Vos  dansten rond hen de Rozendans. Nadat het koppel nog het Seminilied had aangehoord, kregen ze vervolgens nog een microfoon van ATV onder de neus geduwd.

Het programma na de huldiging van het trouwkoppel werd iets ingekort - de Stadstrommelaars wilden al meteen opmarcheren - zodat we vroeger dan voorzien aan de Steenpoort aankwamen en het nog even wachten was op de aanwezigheid van schepen Kennis. Na de gebruikelijke speeches van onze voorzitter en schepen Kennis werd Ronny Vermeulen, voorzitter van de Snorrenclub, nog in de bloemetjes gezet. Onder het zingen van het Seminilied werd de lentekrans omhoog getrokken en stevig vastgemaakt zodat die er weer een jaar kan blijven hangen. 

Na het strooien van het zaad naar de Gulle Waard werd er opgestapt naar Costa op Sint-Andries waar nog verschillende optredens gepland waren.


De spits van het namiddagprogramma werd afgebeten door een stelletje Pikkedieven onder leiding van Glenn Pellis, gevolgd door Jimmy die op veel fans in de zaal kon rekenen. Lutje met Wijklawijt en begeleid door Joris, kregen de hele zaal aan het zingen. Ook Lode de Ceuster mocht niet ontbreken. Daarna kwam de groep Cools en Eelens, speciaal voor deze Seminiviering van buiten de koekenstad naar Costa gekomen, om voor ons in het Antwerps te zingen.

Gotjumenas - met die naam pas je zeker in een Seminiviering - had nog een lang en authentiek plakkaatlied bij.

Tussen de optredens was er nog de strijd om de Piemelpik wisselpispot die eindigde op een gelijke score tussen Reintje Vos en de studenten van Moeder Semini die present waren, zelfs op een ochtend na hun galabal.

Het laatste optreden was van accordeonisten Joris en Gust, die plots vocale maar niet erg tekstvaste versterking kregen van Harry… en Vera … en Jo. Afsluiten deden we traditioneel met ons plakkaatlied en - nog maar eens - het Seminilied.


36e Seminiviering

25 maart 2022

Omdat er pas in juni terug huwelijken in het Stadhuis zouden plaatsvinden, startte de 36e Seminiviering nog aan het Felixpakhuis. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Seminiviering waren er echter geen trouwers te huldigen. Hadden de trouwlustige koppels hun trouwdatum uitgesteld om in het stadhuis te kunnen trouwen ?

We lieten het niet aan ons hart komen en vergastten de voorbijgangers aan de Godefriduskaai en de eigenaars van de yachten in het Willemdok met optredens van de Jolly Sailors, de Stadstrommelaars en Volkskunstgroep Reintje Vos.

Nadien werd er in stoet opgestapt langs het MAS, Falconplein, Klapdorp en Lange Koepoortstraat om via de Zwartzusterstraat en de Burchtgracht het vernieuwde Steen te bereiken. Na 4 jaar konden we Semini eindelijk opnieuw huldigen aan de Steenpoort. Dat was voldoende reden voor ATV om er een nieuwsitem van te maken.

Schepen Koen Kennis werd opgenomen in de Ludieke Orde van Semini omdat hij er voor gezorgd heeft dat er bij de restauratie van het Steen door de stad Antwerpen aandacht was voor het Seminibeeldje en dat er ook een nieuw beeld werd gemaakt. De Gulle Waard, de hedendaagse interpretatie van Semini door Sharon Van Overmeiren, op het binnenkoertje van het Steen werd in de hulde betrokken en zal allicht ook deel uitmaken van de volgende vieringen. Onder het zingen van het Seminilied trokken we naar aloude traditie de lentekrans op die daar tot volgend jaar mag blijven hangen.

We trokken nadien gewoon in stoet naar de Grote Markt waar er opnieuw werd opgetreden en waar we de rest van de namiddag konden genieten van de stralende lentezon en een fris Bolleke uit de tap van Den Bengel.

35e Seminiviering

26 maart 2021

Het bestuur van AKSIE kreeg de toestemming om op de eerste zaterdag van de lente Semini te komen eren op de werf van 't Steen. Omwille van de coronamaatregelen kon dit maar met een kleine groep, zoals je uit het kort beeldverslag kan afleiden.

Voor het ophangen van de krans kregen we hulp van aannemer Democo. We legden bloemen neer bij het infobord over Semini aan de waterkeringsmuur. 

Het was een zeer beperkte viering, maar het deed ons goed. We denken dat ook Semini er blij mee was.

Hopelijk kunnen we volgend jaar terug massaal ons Seminilied zingen aan de poort van het vernieuwde Steen.

34e Seminiviering

20 maart 2020

De 34e Seminiviering moest omwille van de maatregelen tegen het coronavirus virtueel doorgaan met een collage van foto's van de vorige vieringen.

33e Seminiviering

22 maart 2019

Dit jaar moesten we niet alleen uitwijken naar het Felixpakhuis om de trouwers te huldigen, maar ook het Steen was niet langer toegankelijk. Het optrekken van de lentekrans moest noodgedwongen gebeuren voor een replica van Semini aan de gevel van Den Bengel.

32e Seminiviering

23 maart 2018

Omdat tijdens de renovatie van het stadhuis de huwelijken in het Felixpakhuis worden voltrokken zag het scenario van deze viering er een beetje anders uit dan 31 voorgaande vieringen. Nadat de schepen van dienst - Cordula Van Winkel - ook in 19e eeuwse klederdracht - hun huwelijk had afgesloten werden de pasgetrouwde koppels verwelkomd met een erehaag en werden hen bloemen en een Seminikoek aangeboden. 

Ondertussen werd er op de Grote Markt zoals altijd gedanst, gezongen en gevendelzwaaid...

31e Seminiviering

24 maart 2017

Hier komt nog een korte beschrijving van de 31e viering (o.a. deelnemende groepen...)

30e Seminiviering

25 maart 2016

Wat een feestelijke jubileumviering moest worden dreigde een afknapper te worden. Het weekend na de aanslagen in Brussel en Zaventem kon de politie ons geen begeleiding verzekeren. Om die reden moesten de reuzen afzeggen. De geplande studentenfanfare kwam niet opdagen. Maar AKSIE liet zich niet doen. Met een kleinere stoet trokken we richting Steenpoort, waar we - na een minuut stilte - een ingetogen hulde brachten aan Semini. Mede door het forse opmarcheren van de Stadstrommelaars, die hun gesmaakte debuut maakten op de Seminiviering, geraakte de stoet ook zonder politiebegeleiding veilig in CoStA.

29e Seminiviering

20 maart 2015

Omdat sinds dit jaar er voor het trouwen op zaterdag moest worden betaald konden we slechts 4 koppels in de bloemetjes zetten. Het zou dus een zeer rustige Seminiviering geworden zijn. Maar dat was buiten de studentenfanfare gerekend. Ze kwamen net op tijd te laat om de Grote Markt te laten swingen. En dan te bedenken dat ze maar met z'n vijven waren.

28e Seminiviering

21 maart 2014

Zaterdag 22 maart 2014 was een grijze lentedag. Toenmalig districtsvoorzitster Zuhal Demir tooide zich in 19e eeuwse klederdracht om de huwelijken af te sluiten en liep mee in de stoet naar het Steen. Fanfare De Xaverianen uit Aartselaar verzorgde de muzikame omlijsting.

27e Seminiviering

22 maart 2013

Alle weersvoorspellingen hadden ons gewaarschuwd: het ging vriezen en sneeuwen. 

26e Seminiviering

23 maart 2012

Tijdens de Seminiviering op de eerste zaterdag van de lente van 2012 huwde reuzin Lowiske van Klein-Antwerpen met de Nachtwacht van Contich. Het huwelijk werd voltrokken door districtsvoorzitter Chris Anseeuw. Paul Van Kerckhove maakte er dit videoverslag van.

bottom of page